Endoskopik yöntemlerden bir tanesi olan bronkoskopi, hastalıklı bölgeden biyopsi alınarak incelenmesini sağlar. Alınan biyopsi incelenmek için patolojiye gönderilir. Bazı durumlarda hastalık, bronş içinde değildir. Bu durumda bronkoskopi ile tanı konulması zorlaşır. Bronkoskopi sadece teşhis amaçlı değil, tedavi amaçlı da kullanılan bir yöntemdir.
Göğüs Hastalıkları bölümümüz bronkoskopi ile tanı ve tedavi yöntemlerinde etkili sonuç ortaya koyar. Bu sayede akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalıkta erken teşhis edilme şansı yakalanır.
Hastalar neden bronkoskopi yapılır sorusu hakkında sıklıkla araştırma yapar. Bronkoskopi yöntemine tedavi ve tanı amacı ile başvurulur. Özellikle akciğer grafisinde ya da radyografisinde herhangi bir anormallik saptandığında bronkoskopi yöntemine başvurulur. Bununla birlikte ses tellerinde 2 haftayı aşkın süredir meydana gelen kısıklık, uzun süreli öksürük, kanlı balgam durumlarında da bronkoskopi yöntemi kullanılır.
Nefes borusuna yabancı cisim kaçıp kaçmadığı da bronkoskopi ile tespit edilir.
Tedavi amaçlı yapılan bronkoskopi ise hava yollarına kaçan yabancı cismi çıkarmak, bronşlarda biriken ifrazatı temizlemek ve tümörleri çıkarmak amacıyla uygulanır.
Bronkoskopi öncesi yapılması gereken en önemli şeyler bir gece önceden başlar. Hasta, muayene olmadan bir önceki gece ağır yiyecekler tüketmemelidir. Ayrıca, hastaların işlemden 8 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. İşlem aç karna gerçekleşir.
Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuz ile görüşerek durumunuz hakkında bilgi vermeniz gerekir. İşleme gelirken rahat ve sade kıyafetler giymeniz, aksesuarlarınızı çıkarmanız önerilir. Ayrıca, yanınıza rapor ve tetkik sonuçlarınızı da almanız önemli detaylar arasında yer alır.
Bronkoskopi sonrası hasta birkaç saat gözetim altında tutulur. Hastanın 24 saatlik süre içinde araba sürmemesi ve dikkat gerektiren işlemlerden uzak durması gerekir. Hastaya verilen ilaçlar nedeniyle bu hususlara dikkat edilmelidir. Bununla birlikte boğazda meydana gelen uyuşukluk hissinin geçmesi beklenmelidir. Genellikle uyuşukluk hissi 3 - 4 saat sürer. Hastanın bu süre zarfında bir şeyler yiyip içmemesi gerekir. İşlem sonrasında boğazda gıdıklanma hissi, ateşlenme ve kanlı balgam gibi durumların rastlanması normaldir. Fakat belirtilen hisler 24 saate kadar geçmezse ve şikayetlerde artış gözlemlenirse doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
Bronkoskopi işlemi yaklaşık yarım saat sürer. Genellikle hasta aynı gün içinde taburcu edilir. İşlem sonucu da aynı gün içinde çıkar. Ancak patolojik bir durum söz konusu ise işlem sonucunun çıkması biraz daha uzun sürebilir. Sonuçların ne zaman çıkacağı ile ilgili kesin bilgiyi doktorunuz ile görüşerek öğrenebilirsiniz.