Çölyak hastalığı, gluten içeren gıdaların tüketilmesi sonucu bağışıklık sisteminin ciddi reaksiyonlar gösterdiği bir otoimmün hastalıktır. Glutenli gıdalar tüketildiğinde ince bağırsakta iltihap oluşur. Bu yüzden hastalığın erken evrede teşhis edilmesi hayati önem taşır. Sindirim sisteminde gelişen bozulmalar ile emilim problemleri ortaya çıkar. Buna bağlı olarak hastalarda kan demir ve folik asit eksikliği görülür.
İç Hastalıkları Polikliniğimizde çölyak hastalığı tanısında detaylı tetkiklerden yararlanarak hastalarımıza gluten diyet programı hazırlıyoruz. Hastalar glütensiz bir yaşam biçimi oluşturdukları zaman çölyak hastalığının sebep olduğu komplikasyonlardan tamamen kurtulabilir.
Gluten alerjisi ya da gluten intoleransı olarak adlandırılan rahatsızlık, genellikle 3-5 senede kendiliğinden geçer. Glutenli besinlerin vücutta yarattığı birtakım reaksiyonlar ile kendini gösterir. Karın ağrısı, mide bulantısı, ciltte kızarıklık gibi alerjik belirtiler görülür. Çölyak hastalarında ise çok ciddi belirtiler ortaya çıkarak hayati risk doğurabilir. Çölyak hastaları ömür boyu glütensiz beslenmek zorundadır.
Çölyak hastalığı belirtileri hastalığın türüne göre değişiklik gösterebilir. Atipik çölyak hastalığında belirtiler genellikle ince bağırsakta meydana gelir. Tipik çölyak hastalığı belirtileri ise genel olarak şu şekildedir;
Ailesinde çölyak hastalığı olan kişilerde bu hastalığın görülme ihtimali daha fazladır. Hastalığın erken evrede teşhis edilmesi için ailedeki hastalıkların varlığı önemlidir. Genetik faktörler etkili olsa da hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici başka faktörler de olabilir. Bazı enfeksiyonlara ve strese bağlı olarak da hastalığı gelişme ihtimali vardır.
Hasta hikayesi ve ailesinde var olan hastalıklar değerlendirilir. Hastanın beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi alınır. Çölyak hastalığı şüphesi olduğunda kan ve gaita testlerine başvurulur. İnce bağırsak mukozasından örnek alır ve patolojiye gönderilir. Bilgisayarlı tomografi gibi detaylı görüntüleme tetkikleri ile vücutta hastalığa bağlı herhangi bir hasar olup olmadığına bakılır. Bu aşamada çölyak hastalığı ile gluten alerjisinin birbirinden ayrılması önemlidir.
Çölyak hastalığı, tedavisi olmayan bir otoimmün hastalığıdır. Hastalığın sebep olduğu olumsuz sonuçları önlemek için glütensiz beslenme programına uyulmalıdır. Çölyak hastalarının ömür boyu gluten diyeti yapmaları gerekir. Sıkı bir diyet ile belirtiler tamamen ortadan kaldırılabilir. Eğer bağırsak mukozasında ciddi bir hasar oluştuysa iyileşme süreci 3-6 ay kadar sürebilir.
İç Hastalıkları Kliniğimizde, çölyak hastalığı tanı ve tedavisi için doktorlarımızla görüşmek isterseniz bize ulaşın!
(0232) 832 99 00