Diş Beyazlatma (Bleaching)
Mine ve dentin yapısı nedeni ile normalden daha koyu renkli dişlerin ve çeşitli nedenlerle üzerinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi için, yapılan işlemlere Diş Beyazlatma-Bleaching denir.
Diş beyazlatma işlemi ile 9-10 tona (3m skalasında) kadar beyazlatma zararsız bir şekilde sağlanabilmektedir.Diş beyazlatma sırasında kullanılan materyaller profesyonel kullanım içindir ve mutlaka diş hekimi muayenesi sonrasında kişiye özel hazırlanan ilaçlarla yapılmaktadır.Diş hekimi kontrolü altında yapılmayan kozmetiklerde satılan ajanlar çok etkisizdir ve diş yapılarına zarar verebilmektedir.
Dişlerin üzerine biriken gıda artıkları, çay – kahve – sigara kullanımı ve fırçalama alışkanlığına bağlı olarak meydana gelen lekelenmeler, muayenehanede yapılacak diştaşı ve plak temizliği ile ve sonrasında yapılacak cilalama işlemi ile temizlenir. Bu işlemlerden sonra dişler diş beyazlatma işlemi için hazır hale gelmiştir.
Home Bleaching(Evde Uygulanan ): Diş Hekiminizin yönlendirmesi ve talimatları ile evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. Hasta ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Gece yatarken bu plağın içinesu esaslı beyazlatıcı ilaç konup gece boyu ağızda kalan plak ve ilaç ile dişlerde beyazlatma elde edilir. Bu işlem dişlerin beyazlama miktarına göre ve istenen sonuca ulaşmaya göre 7 – 10 gün süre ile uygulanır.
Office Bleaching(Klinikte Uygulanan):Beyazlatmanın hızlı olması istenildiği durumlarda Diş Hekimi tarafından uygulanan Beyazlatma işlemidir. Diş etleriizole edilip dişlerin üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin arttırılması için üzerlerine ışınlı dolgularda kullanılan mavi ışıkuygulanır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenen beyazlık elde edildiğinde işleme son verilir. Ancak son araştırmalar, ofis tipi dişbeyazlatma ertesinde, ev tipi diş beyazlatma yöntemininde destek olarak devam ettirilmesini tavsiyeetmektedir.
• Bleaching işlemi mutlaka Diş Hekimi kontrolünde, talimatlarına harfiyen uyularak yapılması gereken bir işlemdir.
• Dişlerde bulunan çürükler, çatlaklar, kırık bölgeler, kullanılan kimyasal maddenin buralarda etki edip hasara yol açmasına neden olabilir. Bu tür diş problemleri mutlaka beyazlatma işlemi öncesinde ortadan kaldırılmalıdır
• Beyazlatma işlemi sırasında çay – kahve – sigara gibi renklendirici gıdalardan uzak durulmalı, düzenli fırçalama ve bakım işlemleri itinalı bir şekilde uygulanmalıdır.