Nazolabial dolgu, burun kanatlarından ağız kenarına inen çizgilerin giderilmesi için uygulanan bir dolgu uygulamasıdır. Yaşlanma, genetik ve çevresel faktörlerden dolayı zamanla derinleşen bu çizgiler, yüz ifadesinde değişime yol açar; yüzde mutsuz ve üzgün bir ifade oluşabilir. Bu durumdan şikayetçi olan kişiler nazolabial dolgu işlemini tercih ederek ifadesini olumsuz etkileyen çizgilerden kurtulabilir. Nazolabial dolgu, burun kanatlarından ağız kenarlarına uzanan derin çizginin oluşmasına sebep olan yağ kaybını giderir ve gereken hacmi sağlayarak bölgedeki derinleşmeyi ortadan kaldırır. Nazolabial dolgu derin çizgilerin giderilmesinde en acısız, pratik ve başarılı yöntemdir.
Nazolabial bölge yüzde en çabuk sarkmaya meyilli alanların başında gelmektedir. Bu nedenle nazolabial bölgeye erken yaşta müdahale etmek, estetik açıdan büyük önem taşımaktadır. Bunun için yüzün gerginliğini sağlayacak lifting müdahaleleri ve elmacık kemiklerinin gereken volümün kazandırılması, nazolabial dolgu müdahalesinden önceki adım olmalıdır.
Nazolabial dolgu uygulaması için en uygun ve sağlıklı dolgu, hyalüronik asit içeren dolgulardır. Hyalüronik asit, vücutta bulunan temel maddelerden biri olduğu için yabancılanmaz, daha doğal ve sağlıklı bir sonuç sunar. Hyalüronik asit içeren dolgular, alerjik reaksiyona neden olmadıkları gibi vücuda kolayca uyum sağlar, dokulara zarar vermez. Bu nedenle nazolabial dolgu yaptırırken hyalüronik asit içeren bir dolgu çeşidi kullanılmasını tercih edin.
Nazolabial dolgu, burun kanatlarından ağız kenarlarına uzanan nazolabial adı verilen bölgede derin kırışık, çizgi, çökme problemi ile karşılaşan kişilere uygulanabilir. Yanaklardaki çökme, nazolabial bölgede kırışıklık ve derinleşmeyi daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Bu iki tip durumun görüldüğü kişilere özellikle nazolabial dolgu tavsiye edilir. Nazolabial dolgu, engelleyici bir hastalığı olmadığı sürece genç - yaşlı herkese uygulanabilir.
Nazolabial dolgu uygulaması yaptırmak isteyen hastanın problemi veya problemlerine bağlı olarak uygulama şekli ve uygulanacak doz miktarına karar verilir. Uygulama öncesinde bölge sterilize edilir ve anestezik krem ya da tercihe bağlı nadiren de olsa lokal anestezi kullanılabilir. Böylece hastanın uygulama sırasında acı hissetmesinin önüne geçilir.
İnce iğne veya kanül ile nazolabial dolgu çizgilere enjekte edilir. Diğer dolgu uygulamalarından farklı olarak nazolabial dolguda tek seferde maksimum dolgu verilmesi tercih edilmez. En doğal ve sağlıklı sonucu elde etmek için daha az hacimli bir uygulama yapılır. Hastanın gülümsemesinde ve mimiklerinde bir değişiklik olup olmadığı gözlemlenir. Bu süreçte nazolabial bölgedeki derinliğin tamamen giderilmemesi hastayı tedirgin etmemeli, bir sonraki seansta sonuç alacağına dair bilgilendirilmelidir. Uygulamayı iki seferde tamamlamak, hastanın daha orantılı, sağlıklı ve estetik bir görünüm kazanmasını sağlamak içindir.
Nazolabial dolgunun etkisi uygulama yapıldıktan hemen sonra görülür. Nitekim hyalüronik asit içeren dolgunun su çekmesi ortalama 2 haftayı bulur ve asıl görüntü bu sürecin ardından ortaya çıkar.
Nazolabial dolgu uygulamasının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Nitekim uygulamada iğne kullanılması nedeniyle müdahaleden sonra ufak kızarıklıklar ve morluklar görülebilir. Uygulama sırasında kanül kullanılması durumunda morluk oluşma ihtimali oldukça azalır. Yine de uygulama sonrası kızarıklık, morluk ve şişlik ile karşılaşılması geçici ve normal bir durumdur. Bu sorunlar 1 - 2 gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Görünümünden rahatsız olan kişiler, kızarıklık ve morlukları daha hızlı geçirmek için krem kullanabilirler.
Nazolabial dolgunun kalıcılık süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Uygulama yapılan hastalarda gözlemlenen kalıcılık süresi ortalama 9 ila 18 aydır. Bu süre kişinin bulunduğu çevresel koşullara, dolgu maddesinin kalıcılığına ve sigara kullanımına göre azalır ya da artar.
Nazolabial dolgu uygulamasının ardından hasta, istediği görünüme kavuşursa, sonraki iki seansı 6 ay ara ile yaptırabilir. İlk 3 uygulamanın ardından dolgunun kalıcılığına da bağlı olarak yılda bir kez tekrar edilebilir. Bu sayede hastada tekrar oluk görünümü oluşmaz, estetik görünümün devamlılığı sağlanır.
İşlemden sonra ilk bir hafta aşırı sıcak duş alınmamalı; sauna, hamam, havuza girilmemelidir. İlk gün makyaj yapmaktan, asitli cilt ürünü kullanmaktan ve ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
Nazolabial dolgu sonrası hasta asimetri olduğunu düşünürse, kontrol randevusuna kadar beklemeli, acele etmemelidir. Bunun nedeni nazolabial dolgu uygulamasının bir süre boyunca yanıltıcı sonuçlar verebiliyor olmasıdır. Uygulama sonrasında gerekli süre dolmadan dolgu ilavesi yapılması asimetriyi düzeltmek yerine daha belirgin hale getirebilir, yanlış bir müdahale yapılabilir. O yüzden en doğru zaman, doktorunuzun sizi çağırdığı kontrol muayenesi olacaktır. Kontrol muayenesinde asimetri gözlemlediğinizi doktorunuza belirtmeniz ve onunda gerekli görmesi durumdan ilave dolgu enjeksiyonu yapılabilir, asimetrik görüntü giderilebilir.
İzmir Özel Sada Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
(0232) 832 99 00